Zimowa zupa z czerwonej soczewicy

Składniki
Warzywny bulion na zupę:
2 nieobrane cebule pokrojone w ćwiartki
5 nieobranych ząbków czosnku
korzeń selera pokrojony w ćwiartki
2 pietruszki
4 marchewki pokrojone w kawałki
2 pory
7 gałązek pietruszki
2 liście laurowe
3 ziarna ziela
6-7 ziaren pieprzu czarnego
sól do smaku
8 szklanek wody
garstka pestek dyni do przybrania
odrobina sezamu do przybrania
Wszystko gotujemy przynajmniej godzinę! Im dłużej tym lepiej.
Przecedzamy przez sito. Wywar posłuży nam do zupy.
Przyznam się, że czasami, gdy mam mniej czasu, robię ten bulion z ekologicznego bulionu wegetariańskiego. Gotowca do rozrobienia z wodą. 🙂
Zupa z soczewicy
2
cebule obrane i pokrojone w drobną kosteczkę
3 posiekane ząbki
czosnku
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 łyżeczka curry
1/2
łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki sproszkowanego
imbiru
oliwa z oliwek
sól do smaku
puszka mleczka
kokosowego 400ml
kilka marchewek z wywaru pokrojonych w plasterki
dla ozdoby
Do garnka dodajemy oliwę. Gdy nagrzeje się wrzucamy
cebulę i czosnek. Chwilę mieszamy.
Dodajemy przyprawy. Mieszamy.
Dodajemy opłukaną soczewicę. Mieszamy około 3-4 minut.
Zalewamy
naszym wywarem i gotujemy aż soczewica będzie miękka.
Koniecznie
zbieramy pianę, która zbiera się podczas gotowania
soczewicy!
Dodajemy mleczko kokosowe i solimy do
smaku.
Przyozdabiamy pokrojoną marchewkę.
Idealna zupa na zimowe chłody.
Syci, rozgrzewa, a jej przygotowanie poprawia humor. 🙂
Smacznego! <3
4