Przepisy

Sa艂atka z broku艂em (Joasi) 馃ウ

Photo by Louis Hansel @shotsoflouis on Unsplash

T臋 sa艂atk臋 z broku艂em zrobi艂am po raz pierwszy wiele lat temu, na swoje imieniny. Nie jestem specjaln膮 fank膮 gotowania. Zapewne nie bez znaczenia jest fakt, 偶e nie mam takiej 艂atwo艣ci w gotowaniu jak膮 ma na przyk艂ad Marta czy Magda Gessler.

Czasami jednak mam ochot臋 co艣 upichci膰, szczeg贸lnie gdy spodziewam si臋 go艣ci. I tak by艂o wtedy. W艂a艣nie wolna i szcz臋艣liwa zamieszka艂am w przepi臋knym mieszkaniu i chcia艂am w jaki艣 wyj膮tkowy spos贸b to uczci膰. Ko艅czy艂am tygodniowe odosobnienie medytacyjne, bardzo owocne odosobnienie i po powrocie do tego nowego “cudu mieszkaniowego” chcia艂am spotka膰 si臋 ze znajomymi.

Jedynym problemem by艂o to, 偶e wtedy jeszcze zupe艂nie nie potrafi艂am gotowa膰! 馃槉

Na tym medytacyjnym seshin by艂a wraz ze mn膮 Joanna Jakubowicz, mistrzyni kuchni wy艣mienita, na co dzie艅 pracuj膮ca w biurze graficznym Mamastudio, z kt贸rego wysz艂o r贸wnie偶 moje logo. 馃槉 Jako, 偶e Asia jest wsp贸艂autork膮 kultowej ksi膮偶ki: “Klapsa czy konferencja”, postanowi艂am uda膰 si臋 do niej po ratunek i porad臋.

Klapsa czy konferencja

Na moje pytanie co mo偶e przygotowa膰 na przyj臋cie imieninowe osoba, kt贸ra gotowa膰 nie umie, a kt贸ra chce zab艂ysn膮膰, Asia odpowiedzia艂a natychmiast: SA艁TK臉 Z BROKU艁A! I doda艂, “b臋d膮 Ci臋 za ni膮 po r臋kach ca艂owali” i mia艂a racj臋. 馃槀

T臋 sa艂atk臋 kochaj膮 wszyscy. Kocha艂a j膮 te偶 moja siostra, Gra偶yna, kt贸ra ju偶 niestety nie 偶yje. Modyfikowa艂a j膮 nieustannie, za ka偶dym razem zmieniaj膮c sk艂adniki. Na przyk艂ad latem zamiast granatu dodawa艂a truskawki, jesieni膮 winogrona. Tylko broku艂 pozostawa艂 u niej zawsze niczym kr贸l na tronie, na g艂贸wnym miejscu. 馃檪

Moja siostra Gra偶yna.

Latem lubi臋 sa艂atk臋 je艣膰 sam膮, bez dodatk贸w; zim膮 gotuj臋 do nie ry偶. Czasami jest to bia艂y ry偶 basmati, czasami ja艣minowy.
Zawsze pasuje do niej dobre wino. 馃檪

Do przygotowania sa艂atki b臋dziecie potrzebowali:

– 艣redni broku艂
– ser feta, w wersji wega艅skiej dodaj臋 tofu
– 2 pomidory obrane ze sk贸rki. Mog膮 te偶 by膰 pomidorki koktajlowe.
– p艂atki migda艂贸w
– owoc granatu
– sos vinegret

Oczywi艣cie ilo艣膰 produkt贸w modyfikujecie w zale偶no艣ci od liczby os贸b, kt贸rym b臋dziecie j膮 przygotowywali.

Broku艂 myjemy, dzielimy na r贸偶yczki i wrzucamy do wrz膮tku na 2-3 minuty. Nie d艂u偶ej! Broku艂 ma by膰 chrupi膮cy i nadal intensywnie zielony. Mo偶ecie ugotowa膰 go r贸wnie偶 na parze.
Bardzo wa偶ne w tym gotowaniu jest, aby go nie przegotowa膰. Ma by膰 taki lekko chrupi膮cy! Je艣li go rozgotujecie to ju偶 traci swoje wszystkie warto艣ci smakowo-witaminowe.

Photo by Louis Hansel @shotsoflouis on Unsplash,

Nast臋pnie odcedzamy go i sch艂adzamy. Dodajemy pokrojone w kosteczk臋: fet臋 i pomidory. Dorzucamy te malutkie cudownie smaczne ziarenka wy艂uskane z owocu granatu i polewamy sosem vinegret. Tu偶 przed podaniem posypujemy upra偶onymi wcze艣niej p艂atkami z migda艂贸w. Oczywi艣cie latem mo偶ecie dosypa膰 pachn膮ce s艂o艅cem p艂atki r贸偶. To tak dla ozdoby i koloru.

Zapewniam Was, 偶e to kulinarne arcydzie艂o, b臋dzie number one na Waszym przyj臋ciu! 馃憤

Co jeszcze?

Broku艂 zawsze staram si臋 kupi膰 ekologiczny. Nie chc臋 robi膰 tutaj nikomu reklamy, wi臋c napisz臋 tylko, 偶e Lidl ma takowe. 鈽
Moja siostra zamiast p艂atk贸w migda艂贸w lubi艂a doda膰 upra偶one ziarna s艂onecznika i te偶 by艂o pysznie.

Ot i wszystko. Zapewniam Was, 偶e przygotowanie tej sa艂atki zajmie Wam du偶o mniej czasu ni偶 czytanie tego przepisu. 鈽

Enjoy your meal!

A! I nie zapomnijcie podzieli膰 si臋 w komentarzu Waszymi bezcennymi uwagami. 馃グ

-alchapisze

9
Udost臋pnij post