Przepisy

Ciasteczka owsiane ­čŹ¬

Photo by Sarah Gualtieri on Unsplash

1 jajko od kury wolnej, szcz─Ö┼Ťliwej, dziobi─ůcej na podw├│rku.
3/4 kubka cukru trzcinowego
200 g masła rozpuszczonego (ja dodaję masło sklarowane)
1/4 kubka wody
Miksujemy, a┼╝ wszystko nam si─Ö wymiesza, rozpu┼Ťci, po┼é─ůczy.

W drugiej misce:
1 kubek m─ůki, ekologicznej, ciemnej.
1 1/2 płatków owsianych górskich (błyskawicznych nie używamy nigdy)
rodzynki w ilo┼Ťci ulubionej
pestki dyni jw.
pestki sezamu jw.
można dodać żurawinę lub skórkę pomarańczy ..
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
mieszamy

Dodajemy do masy mas┼éowej i ┼é─ůczymy wszystko razem.
Z powsta┼éej masy robimy ma┼ée p┼éaskie placuszki wielko┼Ťci dna szklanki. Mo┼╝emy troch─Ö moczy─ç r─Öce w wodzie przy tym lepieniu.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na blach─Ö k┼éadziemy papier do pieczenia. Nie smarujemy go niczym ! Na ten papier uk┼éadamy nasze p┼éaskie placuszki i ÔÇŽ. fru do piekarnika na oko┼éo 15 minut.

Ciasteczka rosn─ů, wi─Öc uk┼éadamy je dosy─ç rzadko.

Wyjmujemy je jak tylko zrumieni─ů si─Ö, jeszcze mi─Ökkie. Stwardniej─ů podczas stygni─Öcia.

-alchapisze

4
Udost─Öpnij post