Przepisy

Ciasteczka owsiane 馃崻

Photo by Sarah Gualtieri on Unsplash

1 jajko od kury wolnej, szcz臋艣liwej, dziobi膮cej na podw贸rku.
3/4 kubka cukru trzcinowego
200 g mas艂a rozpuszczonego (ja dodaj臋 mas艂o sklarowane)
1/4 kubka wody
Miksujemy, a偶 wszystko nam si臋 wymiesza, rozpu艣ci, po艂膮czy.

W drugiej misce:
1 kubek m膮ki, ekologicznej, ciemnej.
1 1/2 p艂atk贸w owsianych g贸rskich (b艂yskawicznych nie u偶ywamy nigdy)
rodzynki w ilo艣ci ulubionej
pestki dyni jw.
pestki sezamu jw.
mo偶na doda膰 偶urawin臋 lub sk贸rk臋 pomara艅czy ..
1/2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
mieszamy

Dodajemy do masy mas艂owej i 艂膮czymy wszystko razem.
Z powsta艂ej masy robimy ma艂e p艂askie placuszki wielko艣ci dna szklanki. Mo偶emy troch臋 moczy膰 r臋ce w wodzie przy tym lepieniu.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na blach臋 k艂adziemy papier do pieczenia. Nie smarujemy go niczym ! Na ten papier uk艂adamy nasze p艂askie placuszki i 鈥. fru do piekarnika na oko艂o 15 minut.

Ciasteczka rosn膮, wi臋c uk艂adamy je dosy膰 rzadko.

Wyjmujemy je jak tylko zrumieni膮 si臋, jeszcze mi臋kkie. Stwardniej膮 podczas stygni臋cia.

-alchapisze

4
Udost臋pnij post